Lövsta kött isolerar sig

12 Nov

Lövsta kött i Uppsala, det enda kommersiella slakteriet med egen förädling och varumärken, väljer att inte vara med i branschorganisationen Köttföretagen. Man är heller inte med i Svenskt kött varför man inte kan utnyttja Svensk-kött-märkningen. Att inte vara med i köttföretagen innebär att leverantörerna inte bidrar till det gemensamma som är Gård & Djurhälsan, kadaverhanteringen och seminaveln.Det betyder f.n. 3,50 kr per slaktad gris. Jag hoppas att Lövsta kötts leverantörer får göra rätt för sig genom högre avgifter till ovan nämnda funktioner.
Vid övriga slakterier betalar vi genom avdrag om 1,50 kr per gris för en katastrofförsäkring som är mycket värdefull om olyckan är framme. Har Lövsta kött denna funktion?
SLF-avgiften om 1 kr per gris struntar Lövsta kött också i. Svensk lantbruksforskning går härmed miste om minst 20000 kr ifrån Lövsta kött. Forskningen sker till mycket stor del vid SLU. SLU är hyresvärd till Lövsta kött. Alla slaktdjur som produceras på SLU:s anläggningar i Funbo-Lövsta levereras till Lövsta kött. SLU borde sluta med all slakt vid Lövsta kött tills slakteriet rättar in sig i det normala ledet som branschen har accepterat.
Snålheten bedrar visheten

Sven Jerpdal

Lämna en kommentar