Så här försvinner stora pengar från avräkningarna

24 Jun

Vid tidpunkten då jag kom in i grisproduktionen gällde andra villkor för våra leveransavtal. Året var 1990 och då började man att ersätta de extra prestationer vi producenter utförde. Slakterierna började då att ersätta för OB-tid vid lastning av grisar. Då fick vi 4,50 kr per gris för sön- och helgdagslastning samt före kl 06.00 på vardagar. Dessa ersättningar är till en del borttagna idag. Vidare började slakterierna att ställa över resp. ta grisar i förskott. Då fick vi prisgaranti för såväl bäst pris för leveransvecka och anmälningsvecka samt vid överstående följde bäst betalda intervall med upp med 5-6 kg per överståendevecka. Dessutom erhöll vi 25 kr per gris och vecka som grisarna stod över eller togs i förskott. 25-kronan är helt borttagen idag och skulle med all säkerhet utgå till 30-40% av grisarna.

Räknar vi på detta så påstår jag att vi leverantörer går miste om 10-12 kr per slaktad gris. Totalt på alla 2300000 grisarna som slaktas talar vi om storleksordningen 25 milj kr som försvunnit. Grisar som blir överstående, som det varit de senaste åren, flera veckor är mycket glupska och med hänsyn till foderkostnader, fetare grisar och att mindre grisar inte kan hävda sig så blir förlusterna ännu högre. Förfärligt när jag hör att något slakteri ställt över grisar så länge att vissa grisar har betalts med endast 5 kr/kg!

Dalsjöfors avräkningsmodell är att jämföra med snikmodell. Här rundar man alltid neråt till närmaste heltal. Dessutom får du betala kadaveravgift två gånger för kasserade eller självdöda grisar. Denna snikmodell gör att du erhåller c:a 10 öre lägre pris per kg fläsk än vad konkurrenterna lämnar.

Svensk mat ger jobb och öppna landskap i Sverige

Sven Jerpdal

Lämna en kommentar