Banker nekar normalbönder

26 Apr

Vi kan läsa att vissa banker gör allt för att slippa låna ut till framförallt djurbönder. Man hittar på nya bedömningsgrunder för att få säga nej till nyupplåning eller höja befintliga låneräntor.
De flesta bönderna driver sina företag som enskild firma där sista raden är en blandning av arbetsersättning, ränta på eget kapital och vinst. Det klarar inte de nya bankrådgivarna av att sätta sig in i eftersom deras utbildning och erfarenhet inte räcker till. Bankrådgivarna vill helst se redovisningen uppdelad som ett bokslut för AB,dvs omsättning, bruttovinst, resultat före skatt och sist nettovinst. Eftersom de flesta bönderna precis som alla småföretagare hatar att betala skatt så plöjer bönderna ner stora kapital i sina egna jordbruksfastigheter. Detta tänker inte bankrådgivarna på.Det är ju som bekant stora värdeökningar på jord och skog som bör räknas in vid bedömningarna. Att upprätta justerad resultat och balansräkning visar den verkliga utvecklingen. På djurlager är de värden som används ifrån riksskatteverket vesäntligt understigande marknadsvärdet på djuren varför det kan ligga mycket pengar i det verkliga lagret.I viss mån gäller det även vegetabilier.
För drygt 25 år sedan var jag ordförande i vår lokala Föreningsbank och då tittade vi på inkomst och återbetalningsförmåga av lån och utveckling av företaget inklusive ägd jordbruksfastighet. Vi hade en bankchef som kände kunderna väl och var mycket progressiv. På 10 år hade vi en lantbrukare som fick lägga ner sin verksamhet med vissa kreditförluster för banken däremot var kreditförlusterna större för andra småföretagare.De banker som utmärker sig nu är Länsförsäkringar Bank, med stora förluster och skandaler. Även några sparbankskontor, Nordea och Handelsbanken har svårt med förtroendet för bönder, de vill helt enkelt enbart finansiera köp av jordbruksfastighet och inte engagera sig i jordbruksproduktion.
Många banker måste skärpa sig!

Sven Jerpdal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: