Suggorna på tapeten igen

3 Mar

Mot bakgrund av att statistiken säger att vi har bland den högsta spädgrisdödligheten i Europa så har ännu en debatt kommit igång. Många uppfödare vill få möjligheten att fixera suggan 3-5 dagar runt grisningen och skulle därmed få ner spädgrisdödligheten. I alla våra konkurrentländer har man suggan helt fixerad under grisning och digivningstiden samt många länder fixerar även suggorna under sintid och dräktighetstid.En cykel från grisning till grisning är c:a 140-165 dygn beroende på vilket land vi talar om. I Sverige tycker många att 3-5 dagar i en sådan cykel är acceptabel med hänsyn till så många spädgrisliv man räddar.
I Danmark så är suggorna helt fixerade och där slår man ihjäl övertaliga och för små grisar. Lägger vi ihop danskarnas normala spädgrisdödlighet med de grisar man slår ihjäl så är jag säker på att denna dödlighet med råge överträffar den svenska. I Sverige är uppfattningarna olika hos uppfödare. Jag vet att skickliga smågrisuppfödare med lösgående suggor har produktionsresultat som ligger runt 30 smågrisar per sugga och år medan andra fortfarande bara kommer upp till 22.Troligen är detta helt och hållet en managementfråga.
Vad värre är så har vi ett antal mer eller mindre kvalificerade tyckare,likt en fotbollspublik där de bästa spelarna sitter på läktaren, som sannolikt aldrig ens jobbat i ett grisstall gör uttalanden både i press radio och TV. Bespara oss dessa självutnämnda ”experter”.

Sven Jerpdal

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: