Nya leveransavtal

7 Aug

Under senare tid har flera slakterier sagt upp innevarande leveransavtal.Några slakterier vill om möjligt ändra innevarande avtal,vilket inte är så lätt utan frivilliga överenskommelser.
Detta kan tolkas som att årets avtal hamnat något högt och att optimismen inför 2013 var stor.Skillnaden mellan grisproducenter är stor och hos SLS-SCAN ända upp till mer än 5 kr per kg i skillnad.Det betyder ända upp till 450 kr per slaktgris.Slaktarna upplever en klart försämrad lönsamhet i sitt led.

Inför 2014 tror jag att en återgång till tidigare modeller blir den framkomliga vägen.Det innebär att slakterierna kommer att ha mer rörliga avräkningsnoteringar och tilläggen måste vara prestationsbaserade,dvs.baserat på årsleveranser, veckoleveranser, överstående och förskottsleveranser,kort sagt effektivitet och följsamhet till marknaden.Balansen mellan smågris och slaktgrisledet måste normaliseras att ligga omkring 45%smågrispris av slaktgrisvärdet.

Vi som leverantörer måste ha klart för oss att vi har kunder med valmöjligheter i slutänden av vår produktion.

Spannmålsskörden har kommit igång hos oss.Den lilla andel höstvete som finns hos oss ger mellan 3-4 ton per ha och tidigt korn har jag någon uppgift på att det ger c:a 4 ton per ha.

Sven Jerpdal

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: