Stellan reflekterar

26 Dec

Vi läser varje vecka med intresse landsnoteringarna i Europa för slaktsvin. Sverige har regelmässigt placering långt ner. Jämför man med faktisk betalning så är det en markant skillnad på flera kronor. Vän av ordning ställer sig frågan, varför?
Vad är det som gör att ”man” redovisar så olika siffror. Vems syfte vinner man när man redovisar ej relevanta siffror. I vilket ljus framstår slakterierna som redovisar en betalning men i verkligheten betalar ett helt annat belopp. I vilket ljus framstår slakterierna som behandlar sina råvaruleverantörer olika. Vilken skillnad är det på råvaran som motiverar helt skild betalning. Sedan när har slakterierna olika kvalitetsnormer på sina produkter som gör att det motiverar den stora prisskillnaden som finns på råvaran? Som konsument, var kan jag se skillnaden i affären?

Vi behöver redovisning av betalningen för slaktgrisarna som är i närheten av verkligheten och inte en som uppenbart är felaktig. Undrar när slakterierna skall vakna upp från den illusion de lever i. Undrar när de skall ta bort skygglapparna och börja betala vad det kostar att producera den råvara som de livnär sig på. En tanke är att börja liera sig med handeln för det är ett sätt för dem att få råvara på. Den tiden är förbi när en bonde kunde bygga ett svinhus bara för han var bonde. Nu måste även bonden ha betalt för den investering som krävs eller så avstår lantbrukaren från den riskabla investeringen.

Åter till betalningen. Vem vinner på att mörka? Kommer den verkliga betalningen att redovisas från officiellt håll inom den närmaste tiden eller måste vi leverantörer bygga upp ett eget nätverk som lyfter fram vår verkliga betalning för vår vara?

Stellan Ericsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: